Najljepsi simbol zagrebackog prosperiteta - ZOO vrt Grada Zagreba

Reads: 122  | Likes: 0  | Shelves: 0  | Comments: 0

More Details
Status: Finished  |  Genre: Other  |  House: Booksie Classic
Isprva je Zooloski vrt bio smjesten samo na otocicu, no kako se ubrzo povecao broj zivotinja (stigli su vukovi, medvjedi, ptice, vec naredne, 1826. godine Zvjerinjak se prosirio i na kopno koje je spojeno s prekrasnim mostom sa otocicem. Konac Drugog svjetskog rata zagrebacki zooloski vrt docekuje s nekoliko stotina zivotinja o kojem je skrbilo 12 stalno zaposlenih djelatnika. I dok su zagrebacke institucije imale svoje uspone i padove, Zooloski vrt od svog prvog dana do dana poznaje iskljucivo rast i prosperitet. U njegovih 84 godine postojanja nije bilo nijedne godine stagnacije ili pada.

Submitted: January 05, 2012

A A A | A A A

Submitted: January 05, 2012

A A A

A A A


Park-suma Maksimir, prva u jugoistocnoj Europi, otvorena je 1794. godine na inicijativu biskupa Maksimilijana Vrhovca, jednog od najvecih dobrotvora u Hrvata. Dobri biskup koji je napustio vojnicku karijeru da bi se posvetio Bogu i vjeri te kao 30-godisnjak stekao biskupsku cast, sluzio je svom narodu na dotad nevidjeni nacin, otvarajuci biskupijskim novcem prvu javnu bolnicu, sirotista, javne knjiznice. Dakako i jedinstveni park koji se u to vrijeme nalazio podaleko od grada.  Godine 1839. dao je urediti park-sumuu engleskom pejzaznom stilu biskup Juraj Haulik. Arhitektonski objekti vecinom su djela graditelja Franje Schüchta. U parku od 316 hektara je ocuvana flora i fauna nizinskih suma, a u njemu se nalazi i pet jezera (sto prirodnih, sto umjetnih). Za biskupa Haulika podignute su u Maksimiru Svicarska kuca (1842.), Vidikovac (1843.), Paviljon Jeka (1840.), a za njegovog nasljednika – kardinala Josipa Mihalovica, sagradjena je u Maksimiru i kapela Sv. Jurja (1880.)

Oko 130 godina nakon Vrhovca, odlukom zagrebackog poglavarstva Mijo pl. Filipovic osnovao je Zooloski vrt 27. lipnja 1925. Na dan otvorenja jedini su stanovnici vrta bile po tri lisice i sove. Bio je to prvi Zooloski vrt u jugoistocnoj Europi i rasadnik kadrova, koji su kasnije osnovali cijeli niz zooloskih vrtova diljem jugoistocne Europe. Tadasnje novine precizno opisuju nacin kako doci na nedjeljni izlet na kraj grada, „Bogu iza nogu“: „Treba tramvajem poci iz pravca grada ici prema Maksimiru do posljednje stanice. Tu tramvaji okrecu i vracaju se natrag u Zagreb, svakih 10 minuta. Zvjerinjak u kojem Zagrepcani imaju prigode vidjeti razlicite zivotinje, nalazi se nekoliko stotina metara zapadno od glavnog ulaza gdje mogu kupiti ulaznicu, ali i bombone i druge slastice za djecu, a mogu kupiti i kruh te voce za hranjenje zvjeradi“.

Isprva je Zooloski vrt bio smjesten samo na otocicu, no kako se ubrzo povecao broj zivotinja (stigli su vukovi, medvjedi,  ptice, vec naredne, 1826. godine Zvjerinjak se prosirio i na kopno koje je spojeno s prekrasnim mostom sa otocicem. Konac Drugog svjetskog rata zagrebacki zooloski vrt docekuje s nekoliko stotina zivotinja o kojem je skrbilo 12 stalno zaposlenih djelatnika. I dok su zagrebacke institucije imale svoje uspone i padove, Zooloski vrt od svog prvog dana do dana poznaje iskljucivo rast i prosperitet. U njegovih 84 godine postojanja nije bilo nijedne godine stagnacije ili pada.

Od 1990. zapocinje velika obnova i moderniziranje vrta. Zivotinje su dobile vece, ljepse i modernije nastambe, a one zivotinje kojima se nije mogao pruziti adekvatan prostor, dislocirane su u druge vrtove. Vrt organizira brojne edukativne obilaske, zabave te dogadjanja. Danas u vrtu zivi 2200 zivotinja. Prema podacima Drzavnog zavoda za statistiku Zooloski vrt je najposjecenija turisticka  znamenitost i atrakcija na podrucju Zagreba i Zagrebacke zupanije (iza njega je na drugom mjestu svetiste Majke Bozje Bistricke).  Stoga Zagrepcani ne dvoje: ovaj ce ponos svih Zagrepcana i simbol prosperiteta nezaustavljivo rasti i u narednim godinama.


© Copyright 2018 globtroter. All rights reserved.